Aksu İlçesi

Aksu Hakkında

Antalya kent merkezine 13,5 uzaklıkta ve doğusunda yer alan Aksu İlçesi turfanda sebzecilik ve narenciye üretimine yoğunlaşmıştır. Aksu İlçesi’nin sahil tarafında bulunan Kundu Turizm Bölgesi yıldızlı büyük konaklama tesisleri ile yoğun ilgi görmektedir. Bölgenin Antalya Havalimanına yakınlığı önemli bir turizm merkezi olmasını sağlamaktadır. İlçede bulunan Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı ve Perge Antik Kenti turistler tarafından yoğun ziyaret edilmektedir.

Aksu İlçesi’nin Tarihi

Aksu ilçesi tarih bakımından oldukça zengin olan bir ilçedir. Ancak bilinen tarihi yaklaşık M.Ö. 2000’li yıllara dayanmaktadır. Ne yazık ki bu konu hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Doğal güzellikleri ve konumu ile oldukça şık bir ilçedir. Sosyal dağılımı sebebiyle, oldukça da hareketli bir nüfus dağılımı bulunmaktadır.

Aksu, aynı zamanda Isparta’ya sadece 61 km uzaklıktadır. Bu sebeple de bu bölgeden de çok fazla ziyaretçi gelmektedir.

Aksu’nun Ulaşımı

Aksu, merkeze sadece 13,5 km uzaklıkta olan şirin bir ilçedir. 2008 yılında ancak ilçe unvanını alabilmiştir. Bunun için de 4 beldenin birleşmesi gerekmekteydi. Bu beldeler şu şekildedir: Aksu, Çalkaya, Yurtpınar ve Pınarlı şeklindedir. İçerisinde yaklaşık olarak 70 bin nüfus barındırmaktadır. Akdeniz ve Burdur bölgelerinin arasında kalmaktadır.

Ulaşımın karadan olabileceği gibi, havadan olabilme durumu bulunmaktadır. Çünkü Antalya merkeze sadece 13,5 km uzaklıktadır. Antalya Havaalanına ise 4 km uzaklıktadır.

Aksu’nun Turizmi

Aksu bölgesinin önemli bir özelliği bulunmaktadır. O da ülkemizde ilk defa düzenlenen EXPO özelliğini taşıyan bir uygulamaya ev sahipliği yapmak. EXPO2016 Antalya ile kendini duyuran Aksu, bu şekilde popülerliğini arttırmıştır. Bunun sebebi, diğer illerden ve ilçelerde Aksu’ya çok fazla ziyaretin olmasından kaynaklanmaktadır. Aksu köftesi ile meşhur bir ilçedir. Antalya Mersin Karayolu üstünde bulunan köfteciler yoğun ilgi görürler. Antalya’nın bir çok noktasında “Aksu Köftecisi” görmek mümkündür.

Aksu Bitki Örtüsü

Aksu’nun bitki örtüsü ağırlıklı olarak ormanlık ve koruluktur. Bunun dışında çok fazla ardıç, titrek, kavak ve karaçam gibi ağaçlar bulunmaktadır. Çalılıkların ve ormanın içerisinde yaşayan hayvanları şu şekilde belirtebiliriz. Aksu bölgesine gittiğinizde bunlardan çok fazla görebilirsiniz:

Tavşan
Gelincik
Porsuk
Sincap
Sansar
Kurt
Tilki
Yaban domuzu

Belirtilen bu hayvanlar bu bölgede çok fazla görülmektedir. Antalya’dan her yıl, Aksu bölgesine çok fazla turist gelmektedir.

Aksu’da Gezilecek Yerler

Aksu bölgesi, tarihi ve gezilecek yerler açısından çok fazla zengin olduğundan bahsetmiştik. Bu zenginliğin nereden geldiğini, Aksu’ya gittiğinizde nereleri gezebileceğinizi şu şekilde aktarabiliriz:

Perge Antik Kenti: Aksu İlçesinin hemen içinde yer alan Perge Antik Kenti, sadece Antalya bölgesinin değil, tüm Anadolu'nun en düzenli Roma dönemi kentlerinden biridir. Mimarisi yanında mermer heykeltıraşlığıyla da ünlüdür.

Zindan Mağarası: Sadece ilçeye 2 km uzaklıkta olan bir yerdir. Burada bulunan mağaranın içinde rahatça gezebilir ve yürüyebilirsiniz. Çeşitli derelerin burada sarkıtlar oluşturduğu söylenmektedir. Mağarada ilerlemeye devam ettiğinizde sonunda “Hamam” adı verilen bölge ile karşılaşmanız olası. Buranın içerisinden akan suda kalsiyum, magnezyum gibi değerli mineraller bulunmaktadır. Mağarayı gezdikten sonra buranın alabalık ile meşhur olan yerlerini ziyaret ederek, bu lezzeti tadabilirsiniz. Mağaranın girişinde ise, diğer mağaralardan farklı olarak çeşitli öğeler bulunmaktadır. Köprü Çayı Tanrısı olarak da bilinen, uçan erkek motifleri, özellikle yabancı turistlerin oldukça fazla ilgisini çekmektedir.

Kybele ve Eurymedon Kutsal Bölüm: Bu bölüm, Zindan Mağarası’nın önünde bulunmaktadır. Efsaneye göre, eski dönemlerde, buranın yapıldığı tespit edilmiş. Ancak o dönemden bu döneme gelirken, biraz değişikliğe uğradığını da belirtmemiz gerekiyor.

Saklı Cennet Kanyonu: Yaka Köyünün yakınında bulunmaktadır. Buradaki kanyonun derinliği 30 ila 100 metre arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda genişliği 2,5 metre kadardır. Zengin bitki örtüsü, efsane suyu ve doğal ortamı, birçok kişi memnun etmektedir.

Senitli Yaylası: Bu yayladan sadece kalıntıların kaldığını söylememiz yanlış olmaz. Aksu’ya sadece 15 km uzaklıktadır. Ancak bölgenin kuruluş tarihini ve kimler tarafından kurulduğu bilinmiyor. Tepelerin güney kısmında bazı kalıntılar mevcuttur. Aynı zamanda heykel, mezar ve mimari bloklara benzeyen kalıntılar da ziyaretçilerini beklemektedir.

Tynada Antik Kent: Bu bölgenin geçmişi ile ilgili çoğu şey bilinmiyor. Sadece burada bulunan bazı kalıntılar ve şekilsiz bina yapılarının mevcut olduğu söylenmektedir. Mekân ise Terzi Köyü’nün civarındadır.

Aksu Nerede? Nasıl Gidilir? Ulaşım Haritası

Haritayı Göster

Antalya İlçeleri Ana Sayfa