Alanya Kalesinin tarihi M.Ö. 4. yüzyıla Helenistik döneme kadar dayanır. O dönemde Korakesion (Coracesium) adıyla anılan şehri antik çağ yazarı Strabon sarp kaya üstüne kurulmuş hisar olarak tarif etmiştir. Yüksek bir yarımadanın üstünde kurulmuş olması, karadan ve denizden ulaşmanın zor olması, savunmanın kolay olması yüzünden Alanya Kalesi tarih boyunca devamlı yerleşim görmüştür. Uzun tarihi ile birlikte kale bugünkü görkemli haline Selçuklular döneminde ulaşmıştır.
Bizans döneminde kalenin adı Korakesion (Güzeldağ) olarak anılmıştır. Kale içindeki ve etrafındaki günümüze ulaşan bazı eserler Bizans döneminden kalmadır. 1221 Yılında kaleyi Alaeddin Keykubat alır ve Selçuklu hakimiyeti başlar. Şehir bu tarihten itibaren fatihi ile anılarak “Alaiyye” adını alır ve bugünkü birçok önemli eser bu dönemde yapılır. Bu isim Cumhuriyet döneminde Atatürk tarafından Alanya olarak değiştirilir. Kale Anadolu Selçuklularının çöküş döneminde 1293 yılında Karamanoğullarının yönetimine girer. 1427 Yılında Karamanoğulları Alanya’yı Memlüklere satar. Alanya 1471 yılında Fatih Sultan Mehmet Han zamanında Osmanlıların hakimiyeti altına girmiştir. Süleymaniye Camii ve bedesten Osmanlılardan kalma eserlerdir.
Sultan Alaeddin Keykubat 1. Tarafından yaptırılan Kızılkule Alanya Kalesinin kilit noktasıdır. Buradan başlayan kale surları (savunma hattı) batıya doğru yukarı çıkar Kalenin Ehmedek bölümüne ulaşır. Buradan güneye yönelen surlar sırasıyla İçkale, Adama Atacağı, Cilvarda Burnu üstü, Arap Evliyası Burcu ile buluşup buradan Esat Burcuna iner. Buradan devamla Tophane ve Tersane ile kavuşup tekrar Kızılkule ile birleşir. Bu alan Alanya Kalesidir. Alanya Kalesinin surlarının uzunluğu 6500 metre olup üstlerinde 140 adet burç bulunur. Kızılkule den çıkıp limana gemilere uzanan dehlizin bir kısmı da günümüze ulaşmıştır.
2024 yılı Alanya Kalesi giriş ücreti 280 TL'dir. Giriş biletlerinizi saklayınız, Alanya Kalesini (İç Kale ana bölüm) girişte alacağınız bilet ile aynı gün içinde olmak şartı ile Ehmedek Kalesini de gezebilirsiniz. Bu yüzden biletinizi atmayınız saklayınız, yoksa tekrar bilet almanız gerekir. Aşağıda kalan Kızılkule için ayrı giriş ücreti ödenmektedir. Bu bileti de saklayarak Tersane ve Tophaneyi gezebilirsiniz.
Alanya Kalesi gezisi planlarken kalenin 3 bölgesini göz önüne almak gerekir. Yarımadanın üst kısmında İçkale, Ortakale ve Ehmedek birinci bölge, aşağıda limanda Kızılkule, Tersane ve Tophane ikinci bölge, Cilvarda Burnu üstündeki surlar ve yapılarla üçüncü bölgedir. Gezenler olsa da Cilvarda Burnu geziye açık bir bölge değildir.
Damlataş mevkiinden Alanya Teleferik ile Ehmedek bölümüne çıkılır. Ehmedek burçları gezildikten sonra nefis manzaralar eşliğinde yürüyerek sırasıyla Süleymaniye Camii, Bedesten, Sarnıç, Akşebe Sultan Mescidi, Sandık Emini Kayhanlar Evi, Gemili Mescid, Arap Evliyası, Selçuklu Hamamı ve diğer yapılar gezilerek Ortakale gezisi tamamlanarak İçkaleye varılır ve burası gezilir. Bu bölümden Kleopatra Plajı ve Adam Atacağından Cilvarda Burnu kuşbakışı seyredilir.
Özel aracınız veya toplu taşıma kullanarak Kaleye çıkabilirsiniz. Hat 4 nolu belediye otobüsleri kaleye çıkmaktadır. Burada geziye birinci şıkta belirtilen güzergahın tam tersi İçkale’ den başlayıp aynı yerler gezilebilir. Her iki gezide de dilenirse Kızılkuleye yürüyerek inilebilir. Limana bakan bu güzergahta da manzara çok etkileyici ve muhteşemdir.
Alanya ziyaretinizde Kızılkule’yi gezmeyi unutmayınız. Kulenin içyapısı ve giriş katında sergilenen eserler görülmeye değer güzellikte. Kulenin en üst kısmındaki burçlardan limanı, tersane ve tophaneyi kuşbakışı ve kalenin doğu yamaçlarını seyretmek insanları etkilemektedir. Buradan gezinize Tersane ve Tophane ziyareti ile devam edebilirsiniz. Tekrar kulenin girişine dönüp buradan yukarı Kaleiçi gezisine devam edebilirsiniz. Kale içinin etkileyici sokaklarında yürüyerek Esat Burcuna kadar gidebilirsiniz. Dilerseniz bu bölgeden kaleye doğru tırmanabilirsiniz.
*Müze Kart Satış Noktası
Alanya Kalesine karayolu ile Türkiye'nin her yerinden Alanya Otobüs Bileti alarak ulaşabilirsiniz.