Mersin'in Anamur ilçesinde bulunan Anemurium Antik Kenti, Anadolu'nun en güney noktasında yer almaktadır. Anamur burnunun doğuya bakan yamaçlarında kurulan Anemurium Antik Kenti’nin milattan önce 400 yıllarda kurulduğu tahmin edilmektedir. İngiliz Albay Francis Beaufor’un 19. yüzyılda Akdeniz’de yaptığı keşifler sırasında tanınmıştır. 1960 yılında ise Kanada Toronto Üniversitesi'nden Elizabeth Alfoldi Rosenbaum tarafından Anemurium Antik Kenti’nde yüzey araştırmaları başlatılmıştır. Sonrasında Kanada British Columbia Üniversitesi'nden Profesör James Russell başkanlığında Anemurium Antik Kenti’nde sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmaları 1998 yılında son bulmuştur.
Birçok medeniyetin buluştuğu antik şehir, geniş alana yayılan tarihi kalıntıları ve muhteşem Deniz manzarasıyla nefis bir yerdir. Yukarı ve aşağı Kent olmak üzere iki bölümden oluşan Anemurium Antik Kent’te surlar ve 3 hamam bulunmaktadır. Ayrıca Anemurium Antik Kenti’nde 60 metre genişliğinde Tamamlanmamış tiyatro 900 kişilik oturma alanı bulunan odeon yani konser salonu bulunmaktadır. Yarım daire şeklindeki oturma yerlerinin iki girişi bulunmaktadır. Kemer ve tonozlarla desteklenen girişler dikdörtgen planlıdır. Oturma grupları altındaki kapılar ise mozaikli ve tonozlu koridora girişi sağlamaktadır. Orkestraya bağlanan bu Koridorun İ.S. 2'nci yüzyılda Yapıldığı tahmin edilmektedir. Tiyatronun batısında yer alan halk Hamamı ise iki katlı oluşuyla Anemurium Antik Kentinin en büyük hamam yapısıdır. Yatay künk su dağıtım sistemleri görülen yapının alt katında tonozlu mekanlar yer almaktadır.
Rüzgarlı yer anlamına gelen Anemurium Antik Kentin surları ilk kez MS. 1. Yüzyıl'da yapılmıştır. Kısa bir süre Kommagene Kralı IV. Antiochos (MS 38-72) egemenliğinde bulunan Anemurium Antik Kenti, Coğrafi olarak Kıbrıs'a yakın olmasından dolayı Romalılar döneminde ara istasyon olarak kullanılmıştır.
Bölgedeki doğal kaynakların ticaretinin yapıldığı önemli bir Merkez özelliğine sahip olan Anemurium, Toroslardaki önemli Roman kentlerinden biri olan Germaniopolis ile bağlantılıdır. Bölgedeki doğal kaynakların ihraç edildiği önemli bir ticaret kenti olan Anemurium’un Halen ayakta kalan yapıları bu dönemden kalmadır. En parlak dönemi İ.S. 260 yılında Pers ordularının eline geçmesiyle son bulan Anemurium Antik Kenti daha sonra Isauriallılar’ın eline geçmiştir. Isaurialı Zenon döneminde şehir refaha kavuşan Anemurium, o döneme ait liselerle birlikte iki küçük hamam kalıntısını günümüze taşımaktadır. 6. yüzyıla kadar devam eden refahın sonrasında 7. yüzyılda Arap akınlarına uğrayan Anemurium, bu tarihten sonra tamamen terk edilmiştir. Ancak 12. yüzyıldan itibaren Anemurium Antik Kenti, Selçuklular ve Karamanoğulları ile Türk hakimiyeti ile tanışmıştır.
Her gün ziyarete açık olan Anemurium Antik Kenti’ni 08.00 ile 19.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Yaklaşık 350 adet Mezarın bulunduğu Anemurium Antik Kenti’nin tamamını gezmek için tüm gününüzü ayırmanız önerilmektedir.
Mersin ilinde bulunan Anemurium Antik Kentine karayolu ile ulaşmak isterseniz Mersin otobüs firmaları ile otobüs bileti alarak kolayca ulaşabilirsiniz.