Side Müzesi, Side girişinde yer alan restore edilmiş tarihi bir yapıdır. Antalya ilinin Manavgat ilçesine bağlı Side mahallesinin Antik Side olarak bilinen tarihi dokusu içerisinde ki Side Müzesi günümüzde ülkemizin en önemli müzelerinden biri olma özelliğiyle beraber, bir köy alanında kurulmuş ilk müze titrini de taşımaktadır. Antik Side kenti ören yerine ilk ulaştığınızda sizi selamlayan ünlü Anıtsal Çeşmeden sonra içeri gireceğiniz Ana şehir kapısı ve Sütunlu Cadde sizi yolun sağ tarafındaki Side Müzesine ulaştıracaktır.
M.S.2. yüzyıla tarihlendirilen kadim Side kentinde zamanın ruhuyla özdeş yapılardan Roma döneminde inşa edilmiş daha sonraki dönemlerde daha da geliştirilerek günümüze dek ulaşmış Agora Şehir Hamamı kompleksinin bir bölümü restore edilerek müzeye çevrilmiş ve 1962 yılında bugünkü Side müzesi kurulmuştur. Geçmişte beş büyük bölümlü, dikdörtgen planlı olarak inşa edilen antik hamam 1959-1961 yılları arasında Yüksek Mimar çift Selma-Ragıp Devrez tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları neticesinde üç bölümünün üzeri kapatılarak ve diğer iki bölümü açık hava teşhir salonu mahiyetinde düzenlenerek kültür alanımıza kazandırılmıştır.
Geç Hitit dönemi, Helenistik, Roma, Selçuklu ve İslami dönemlere ait eserlerin yer aldığı Side Müzesinde üstü kapalı salon kısımlarda, üstü açık kısımlarda ve bahçe bölümünde sergilenmekte olan eserlerin büyük çoğunluğu Ord.Prof.Dr. Arif Müfid Mansel ve ekibinin 1947-1967 yılları arasında Side’de yürüttükleri kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılan buluntu ve eserlerden oluşmaktadır. Prof. Mansel Side Müzesinin kuruluş öncüsüdür aynı zamanda.
Müzede sergilenen eserlerin büyük bir bölümü, Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından,1947-1967 yılları arasında Side antik kentinde yapılan kazılarda, çıkarılan buluntulardır. Hellenistik, Roma ve Bizans Devrinden; yazıtlar, silah kabartmaları, Roma Devrinden yapılmış Grek orijinallerinin kopyası olan heykeller, torsolar, lahitler, portreler, ostotekler, amphoralar, sunaklar, mezar stelleri, sütun başlıkları ve sütun kaideleri sergilenmektedir.
Side Müzesinde sergilenen eserler arasında;
Bahçe kısmında yer alan ve Büyük Hamam Frizi olarak adlandırılan frizde şenlik geçit töreniyle resmedilen tüm deniz yaratıklarının bir arada olduğu “Poseidon’un Alayı” kabartması,
Havuzlu salon denilen kısımdaki havuz ve ortasında yer alan Roma Güneş Saati,
Müze bahçesinin yine en görkemli eserlerinden olan Tanrıça Nike Heykeli ve Aslan Heykeli (Side Aslanı),
Kapalı Salonlarda sergilenen eserlerden, müzik aletleri çalan, meyve taşıyan, erosların bir arada olduğu “Eroslu Lahit”,
Güzelliği, zarafeti, bereketi simgeleyen “Üç Güzeller Heykeli” (Side Harites-Kharitler) dönem dönem başka tanrıçalarla ilişkilendirilse de Tanrıça Hera, Afrodit ve Athena ile özdeşleştirilen göz kamaştırıcı heykel,
Elinde para kesesi tutan Hermes Heykeli,
Bir sopadan destek alarak ayakta durmaya çalışan yorgun Herakles (Herkül) heykeli,
Bir istiridye kabuğundan doğuşu temsil edilen Afrodit Kabartması en çok dikkat çeken eserlerdir.
Ayrıca yine müzede yer alan Selçuklu mezar kitabeleri, Side dilinde yazıtlar, mozaik parçaları, lahitler, zamane silah kabartmaları, sütun kaideleri ve sütunlar, heykel ve heykelcikler, sikkeler, bronz buluntular, cam eşyalar, amforalar, kandiller, takı eşyaları, süs eşyaları, mezar eşyaları kapalı salonlarda sergilenmektedir.
Antik Side, Pamfilya Bölgesi ve yakın çevresine ait tarihi süreçler içerisindeki yaşanmışlıklar, kişilikler, koşullar ve tarzlar hakkında tarihten bugüne bilgi- belge-görsel ulaştıran sihirli bir köprü niteliğindedir Side Müzesi.
Side Müzesine karayolu ile Türkiye'nin her yerinden Side Otobüs Bileti alarak ulaşabilirsiniz.
Side Antik Kentinde Müze ve Antik Tiyatro girişinde ücret ödenmektedir. Diğer alanlara giriş ücretsizdir.
*Müze Kart Satış Noktası